top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Belangstelling voor Wapenstilstand groeit, wijlen Victor Marchand herdacht



HOEILAART - Sinds enkele jaren sluiten meer en meer Hoeilanders aan bij de hulde aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Vanop het Gemeenteplein vertrekt in de ochtend van wapenstilstanddag telkens een lange stoet van verenigingen, besturen, betrokkenen en niet in het minst van 'gewone burgers' richting kerkhof waar een perkje voor 'onze helden' ligt.

In zijn gelegenheidstoespraak kon burgemeester Tim Vandenput (Team 1560) de afgelopen edities nog geen goed nieuws brengen. Vrede raakt steeds verder weg, conflicten escaleren en grootmachten roeren de oorlogstrom. 'Het is nog steeds oorlog in Europa!', aldus Vandenput. 'Meer dan 2,5 jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Ook vandaag klonk het luchtalarm en waren er aanvallen met bommenwerpers. Op de koop toe kwam bij dit alles ook nog het conflict tussen Israël en de terreurgroepen Hamas en Hezbollah. Het conflict breidde intussen uit naar het hele Midden-Oosten. De oorlog in Oekraïne toont het failliet van geslotenheid, van het gesloten nationalisme, gebouwd op zuiverheid en uitsluiting. Dat is wat Rusland vandaag nog steeds is'.

Elk jaar wordt een Hoeilaartse gesneuvelde in het bijzonder herdacht. Deze keer was het de beurt aan Victor Marchand wiens naam werd vereeuwigd in een straatnaambordje.

Victor Marchand (1893-1915) werd op 10 februari 1893 geboren in Overijse. Zijn moeder, Isabelle Marchand, was ongehuwd. Nadat haar zus in het kraambed stierf, huwde Isabelle in 1897 met haar schoonbroer Jean-Baptiste Fluyt en trok ze met haar zoontje en haar moeder in bij zijn omvangrijke gezin in Hoeilaart. Een nieuw samengesteld gezin avant la lettre. Als tiener verloor hij zijn jonge moeder en stiefvader, waardoor zijn grootmoeder hoofd van het gezin werd.


Victor Marchand (1893-1915)


Serrist

Marchand werd serrist. Hij maakte vanaf 1913 deel uit van het 5e Linieregiment dat tijdens Wereldoorlog I meevocht rond Diksmuide. In 1915, hij was toen 22 jaar, was zijn regiment gelegerd in Sint-Jacobskapelle. Vandaag de dag een deelgemeente van Diksmuide, vlak aan de IJzer. Het dorp, een netwerk van loopgraven, lag in de frontlinie en had het hard te verduren. Op 18 augustus 1915, tijdens het onderhoud van de wapens, liep het fout. Een medesoldaat had zijn wapen niet ontwapend waardoor er nog een kogel gekamerd was. Bij de manipulatie van het wapen ging het schot ongewild af en werd Victor Marchand dodelijk getroffen. Hij liet geen vrouw of kinderen na, maar zijn familie streed nog jaren om de exacte omstandigheden van het dodelijke incident te achterhalen. Victor werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne (grafnummer P-197), waar 3433 gesneuvelde Belgen uit de Eerste Wereldoorlog hun laatste rustplaats vonden. De Victor Marchandstraat die uitgeeft op de Molenstraat, waar hij opgroeide, werd in 1921 naar hem vernoemd. Daar werd in bijzijn van zijn familieleden een bloemenhulde gehouden waarna het hele gezelschap richting gedenkzuil aan het gemeentehuis trok.



In zijn derde toespraak had de burgervader het dan weer over oorlogen in onze achtertuin .Over drugsoorlogen in Antwerpen, Brussel en andere grootsteden. Over de vaak valse boodschappen en beschuldigingen via Social Media waar elkeen wel eens slachtoffer van is. 'Vrede op de wereld begint in onze straat en in onze wijk', aldus Tim Vandenput. 'Daarom gaan we de volgende jaren inzetten op een nog betere wijkwerking zodat daar elk euvel meteen kan besproken en opgelost worden'.


Foto's © Michel Van Mullem










Familie Marchand













103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page