top of page

Begijnhofsite is een kunstwerk rijker nadat Gal 'Rosine' aan Overijse schonkDRUIVENFEESTEN - Het was schepen Peter Lombaert (Groen) die kartoenist/illustrator Gerard Alsteens (83) over de streep trok om voor de site omheen de begijnhofkapel een kunstwerk te creëren. Gal liet zich inspireren door de figuur van zijn moeder Rosine die bedrijvig was in het eigen serrebedrijf.

Op enkele meters van het stenen beeld dat Marijke Schepers ooit vervaardigde en dat voor de deur van de bib posteert, staat sinds kort een indrukwekkend sculptuur aan de achterkant van de begijnhofkapel. De kapel komt daardoor plots ook weer in de schijnwerpers en dat is zonder meer ook mooi meegenomen. 'Rosine' heet de stalen reliëf die een statige vrouwenfiguur verbeeldt die druiven aan het plukken is in haar serre. GAL, die bekend staat om zijn satirische kijk op het wereldgebeuren, laat zich hier verrasssend zien als een scherp waarnemer van de omgeving dichter bij huis. En al woont de kunstenaar in onze hoofdstad, Maleizen heeft hem nooit echt losgelaten alsook de druivenstiel die zijn thuishaven beheerste en waar hij deel van uitmaakte.


Druivelaars

Vrijdagavond werd het werk ingehuldigd door een gelegenheidspeech van burgemeester Lenseclaes (OV2002/N-VA/CD&V) naast tekst en uitleg van de kunstenaar himself omringd door familie en vrienden. Het staat sindsdien te pronken tegen de muur van de kapel en er werden bovendien twee druivelaars tegenaan geplant. Met 'Rosine' van Gal wordt het Overijses begijnhof weer een stukje verstilde geschiedenis naast de drukke functie die het doorheen de jaren verwierf. Als straks de tenten en kramen van de feesten terug zijn ingepakt, is de plek alvast een bezoekje waard.


Foto's © Michel Van Mullem168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page