APKO Overijse en Fedasil met jongerentheater aan de slag

OVERIJSE - Eén maand lang gaan verschillende minderjarige vluchtelingen uit Afghanistan, die in het Fedasil opvangcentrum in Overijse verblijven, samen met enkele leerkrachten van de GO! academie voor Podiumkunsten (APKO) met theater aan de slag.
Op 20 oktober is het project van start gegaan en sindsdien komen de deelnemers een aantal uur per week samen. 'Ik ben blij dat dit project na drie jaar eindelijk kan doorgaan', vertelt Bernd Van Hulle, directeur van APKO. 'Het uitgangspunt van ons project is dat kunst verbindend werkt. Samen met de jongeren gaan we op zoek naar een manier waarop ze de gevoelens waarmee ze worstelen kunnen uiten'. Het was geen makkelijke opgave om de jongeren te mobiliseren om deel te nemen aan het project, ze ontvangen immers regelmatig slecht nieuws over hun verblijf in België en dat doet de motivatie aanzienlijk slinken. 'Door een aantal keer het centrum te bezoeken en de werking uit te leggen hebben we uiteindelijk toch verschillende jongeren warm kunnen maken om deel te nemen aan ons project', legt Van Hulle uit.
Beeldtaal
Barbara Ericx, theaterdocente, begeleidt en coacht de minderjarige vluchtelingen. 'We proberen in dit project door middel van korte scènes theater te maken, maar hoe dat uitdraait merken we gaandeweg, we werken niet productgericht. Theater is een gemeenschappelijke taal met culturele verschillen. Je moet de verschillen begrijpen om dezelfde taal te kunnen gebruiken. In elke cultuur gaat men namelijk anders om met theater en beeldtaal en daar liggen de mogelijkheden, maar ook de valkuilen. Ik kan vooraf een mooi, ontroerende scène in mijn hoofd hebben, met abstracte beelden, maar ik kan die niet zomaar regisseren en verwachten dat de spelers dat ook mooi vinden, laat staan begrijpen. Als ik vertrek vanuit mijn culturele bagage, ontstaat er een hiaat. Ik probeer te vertrekken vanuit hun muzische taal om als expert verbinding te kunnen leggen. Als er een verbinding tussen de culturele werelden komt, kan er integratie volgen.'
Gevechtskunst
Naast theater komt er ook een beetje muziek en dans aan bod, vertrekkend vanuit wat de jongeren aanbrengen. Daarbovenop komt Aidin Hashemi een workshop gevechtskunst versus life coaching aanbieden. Hij is zelf op vijfjarige leeftijd uit Iran naar België gekomen en heeft nu een eigen onderneming waarbij hij opleidingen, vormingen en therapie aanbiedt op maat. Deze sessie helpt de jongeren om steviger in hun schoenen te staan, geeft hun zelfvertrouwen een boost en bevordert hun podiumprésence.
Met dit project gaan APKO en Fedasil een heuse uitdaging aan en wordt dit hopelijk een warme en leerrijke ervaring om te koesteren

