top of page

Apko: als de ballerina's van DegasOVERIJSE/HOEILAART - In CC Den Blank is dit weekend 'Beeld, muziek en dans in harmonie' te zien. De dansklassen van Apko uit Hoeilaart en Overijse toonden tegen een achtergrond van beroemde schilderijen hun ingestudeerde choreografieën.

Dat resulteerde in een doorleeft podiumgebeuren vol licht en kleur en oorstrelende muziekstukken.

Ook als zoon- of dochterlief niet mee zou dansen werd 'Beeld, muziek...' een fijne luister- en kijkervaring. Voorop stond als vanzelsprekend het kunnen van de dansers. Zo telde de voorstelling meerdere dansparels zowel in het solistische als in het collectief. Bij Apko schuilt flink wat talent en daar mochten heel wat toeschouwers getuige van zijn. De lat lag hoog en vaak leek alles vanzelf te gaan. Maar niets is minder waar. Het is soms bitter hard en stevig op de tanden bijten. Het vraagt technisch kunnen en porties inleving. De dansers lieten zich leiden door een reis door de kunstgeschiedenis waarbij stil werd gestaan bij plastisch werk dat uitnodigde om er dans bij te verzinnen. Bij 'Les Sylphides' van Chopin waren alzo de ballerina's van Degas te zien. Een ballerina schittert immers nergens zo als op het podium. 'Maar daar was Edgar Degas niet in geïnteresseerd. Hij schilderde de sierlijke meisjes in tutu juist backstage of tijdens repetities.Verbazend

Je krijgt een inkijkje in het harde leven van de ballerina dat bestaat uit oefenen, oefenen, oefenen', luidt het. Ook sfeerbeelden uit Italië, Parijs en New York mondden uit in dans en beweging. Al gingen Dali, Van Gogh, Rafaël Monet en Klimt met de eer lopen. 'Beeld, muziek....' was als geheel erg innemend en een genot voor oog en oor. En verbazend ook om zoveel dansklasse uit de regio aan het werk te zien. APKO bewees hier nogmaals dat het sterk kan uitpakken met wat eens met vallen en opstaan in een repetitieruimte begon.


'Beeld, muziek en dans in harmonie' door de dansklassen van APKO, gezien op vrijdag 28 april 2023 in CC Den Blank, Overijse.

Ook nog op zaterdag 29 april om 19 uur.

★★★★☆

FOTO'S © Michel Van Mullem


Volgende afspraak: 'Dialoog van klankkleuren' op zaterdag 6 mei om 19u30 in GC Felix Sohie, Hoeilaart. Lenteconcert door APKO-jongerenkoor, blazersensemble en pianistenduo's o.l. v. Erna Fonteyn en met medewerking van slagwerkklas Dimitri Dumon.'106 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page