OVERIJSE - Dinsdagavond werden in CC Den Blank de cultuurprijzen 2023 uitgereikt. Zo waren er die voor Culturele artistieke Prestatie alsook voor Sociaal Maatschappelijke Inzet. Bovendien werd een persoon of vereniging bedacht met de Keizer Karel Folkloreprijs en was er tot slot de Justus Lipsiusprijs. De avond werd muzikaal opgeluisterd door een ensemble van APKO onder leiding van Martien Caelen.
De prijzen in de twee eerste categorieën gingen respectievelijk naar de Beierij Van IJse, Robert Schoonjans, Voedselhulp en Eliane Roofthoofd. (zie foto boven: genomineerden en laureaten samen). De Keizer Karel Folkloreprijs was voor Kzegamoda terwijl de Justus Lipsiusprijs postuum ging naar wijlen Piet Van San. Zijn weduwe Marleen en de kinderen mochten die in ontvangst nemen.
De weduwe en kinderen van wijlen Piet Van San namen de Justus Lipsiusprijs 2023 in ontvangst.
Dialect
'Folklore of volkskunst, daar kan iedereen wel zijn eigen invulling aan geven maar als we het proberen te definiëren blijkt dit niet zo eenvoudig. Het is moeilijk omdat 'folklore' niet statisch en onveranderlijk is. Het bevindt zich constant in een ontwikkelingsproces', zei burgemeester Inge Lenseclaes (OV2002-N-VA) bij de introductie van de laureaat van de Keizer Karel Folkloreprijs. 'Eigenlijk komt het hierop neer: volkskunst is 'alles wat een volk heeft gecreëerd' en waarin het normale leven wordt weerspiegeld. Dit jaar willen we ons immaterieel erfgoed in de belangstelling zetten bij de uitreiking van de Keizer Karel Folkloreprijs'.
'De gemeente heeft dan ook voor een vereniging gekozen die helemaal aan de definitie van Volkskunst tegemoet komt. (...) Kunst door het volk gemaakt die terugkomt in het dagelijks leven; ons dialect. De prijs gaat naar 'Kzegamoda' (foto onder) die onze taal verrijkt en ervoor zorgt dat onze sappige, eigenaardige, regionale uitdrukkingen niet verloren gaan', aldus nog Lenseclaes.
Erfgoed
Op zijn beurt mocht schepen van cultuur, toerisme, erfgoed en monumenten Leo Van den Wijngaert (OV2002-N-VA) een prijs uitreiken, namelijk de Justus Lipsiusprijs 2023. 'Eén van de belangrijkste manieren om een gemeente of stad op de kaart te zetten is het historisch onderzoek en het erfgoed', zei Van den Wijngaert. 'Erfgoed gaat over alles wat we overerven van vorige generaties. Van gebouwen tot verhalen en gebruiken en wat we de moeite vinden om te bewaren voor de toekomst. Wat de moeite is, bepaalt ieder voor zich. Maar als vele mensen iets de moeite vinden om te bewaren, spreken we van cultureel erfgoed, over onze identiteit, over wie we waren, wie we zijn, met een blik op de toekomst. Het gaat over de zorg voor het verleden, over wat ons verbindt en dit vooral te bewaren voor diegenen die na ons komen'.
Levenswerk
'Het zijn deze mensen die zich hiervoor inzetten, die we dankbaar moeten zijn. Vaak zijn ze niet zo zichtbaar maar de resultaten van hun inspanningen zien we meestal op een boeiende tentoonstelling of lezen we in hun publicaties of boeken, maar zelf beseffen we vaak niet hoeveel uren, dagen, maanden werk zij hiervoor verzet hebben. Vaak mogen we spreken van een levenswerk. Wanneer wij in het voorjaar 2023 ons overleg hadden binnen het bestuur en de administratie kwamen er een aantal namen naar voor maar vlug bleven we stilstaan bij éénzelfde persoon: wijlen Piet Van San', zei de cultuurschepen nog.
Foto's © Michel Van Mullem
Comments