top of page

46e Druiven-, Bloemen- en Fototentoonstelling met Sint-Katharinakerk als schitterend decorTERVUREN/DUISBURG - Het voorbije weekend op 'Feest in het dorp' begon met de opening van de jaarlijkse tentoonstelling in de kerk. Mede dankzij de inbreng van Fotoclub Kreatief werd het bovendien een lust voor het oog.

Opvallend was de kijk van burgemeester Marc Charlier (N-VA) op de toekomst van de druiventeelt want wat staat de regio te wachten als de nobele vrucht er op een dag de brui aan geeft, er geen opvolging meer is. 'Het is nog te vroeg om te zeggen dat andere, nieuwe of verbeterde variëteiten de redding zullen brengen van de druiventeelt onder glas, maar het lijkt mij op zijn minst een van de belangrijkste elementen om verder te onderzoeken', zei Charlier in zijn toespraak. 'Als we kijken naar de gigantische vooruitgang die geboekt werd de afgelopen jaren inzake opbrengst en ziektebestendigheid van andere fruitsoorten zoals appelen en peren, moet het ook voor druiven mogelijk zijn om nog vooruitgang te boeken en de teelt bijvoorbeeld minder afhankelijk te maken van energieverbruik. Of we op de 50ste druivententoonstelling naast de gekende traditionele variëteiten als Royal, Ribier, Leopold 3, Muscat, en nog vele anderen die we hier kunnen bewonderen… ook nieuwe en of verbeterde variëteiten zullen kunnen bewonderen zal sterk afhangen van de middelen die we bereid zijn te investeren in onderzoek naar de meest geschikte en lekkerste tafeldruif voor ons klimaat'. En of de opwarming van de aarde ook de druiventeelt zou kunnen belasten.


Wijngaarden

Charlier bleef positief: 'Maar misschien wordt de Druivenstreek, mede door de klimaatopwarming ook wat bekender voor haar wijngaarden. Druiventeelt voor wijnbouw zit de laatste jaren sterk in de lift, en mogelijks versterkt de druiventeelt in open lucht de druiventeelt onder glas en verbinden beiden onze streeknaam weer op zichtbare wijze met de druiventeelt. Als het zo is dat de geschiedenis zich herhaalt, dan mogen we ons binnenkort misschien verheugen op een heropleving van de druiventeelt, zodat net zoals in 1865 in Hoeilaart, de Zuidelijke hellingen van onze mooie streek weer beplant worden met druivelaars. Maar voor ik mij in deze toespraak te sterk vergaloppeer in nostalgische dromerij, is het allicht beter het glas te heffen op het hier en nu en de toekomst van de exposanten van vandaag'.Roger Hemeleers, voorzitter van Fotoklub Kreatief was vanuit thuishaven GC De Bosuil in Jezus-Eik neergestreken om de Sint-Katharinakerk om te bouwen tot de knappe fotoexpo 'Onze Druivenstreek'. Stuk voor stuk pareltjes van fotowerk was er te bewonderen omheen de enorme druiventrossen waar buitenstaanders zich blijvend aan vergapen. Het vertoonde oogde origineel, fris maar vooral erg kwaliteitsvol. De regio telt goede fotografen, met het aantal verenigingen/clubs terzake loopt het minder.

Jeroen Vandenbussche, voorzitter van het feestcomité, dankte iedereen die van ver of dichtbij met 'Feest in het dorp' te maken heeft. Speciale dank ging er naar Alex Clinkx die 46 jaar geleden aan de wieg van het comité stond. Hij vormde destijds samen met zes kompanen de allereerste bestuursploeg van feestcomité Duisburg en was bovendien 28 jaar voorzitter. Clinckx wil het voortaan wat rustiger aan doen al blijft hij samen met anderen voor de jaarlijkse tentoonstelling zorgen.

(Foto's Michel Van Mullem)

25 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page