top of page

1500 handtekeningen tegen bouw wandelbrug in Zoniënwoud Hoeilaart




HOEILAART- Al enkele jaren werd niets meer vernomen van de komst van een wandelbrug doorheen het Arboretum nabij het Bosmuseum in Hoeilaart. Geen haan die er nog naar kraait al is uitstel hier geen afstel want een Amerikaanse kunstenares uit Elsene startte een petitie tegen het bouwwerk.

Alicia Mottur heet ze en haar petitie tegen de bouw van een wandelbrug in het Zoniënwoud in Hoeilaart telt nu al 1500 handtekeningen.

Het bouwproject werd vier jaar geleden door het Agentschap voor Natuur en Bos geïntroduceerd. Het gaat om een kilometer lang wandelpad door de kruinen van de bomen van het Arboretum van Groenendaal. Het pad zou zo'n 20 meter boven de grond lopen en gerealiseerd worden mede door een subsidie van 3 miljoen euro van toenmalig minister van Toerisme, Ben Weyts (N-VA). Het grootse panoramapad werd aangekondigd met een persconferentie waarop Weyts de pers meenam op een hoogtewerker om te laten zien hoe leuk de onderneming zou worden. Weyts vond toen dat de brug meer toeristen naar het woud zou lokken, iets waar nogal wat natuurliefhebbers niet om staan te springen.


Respectvol

Volgens het weekblad BRUZZ is Alicia Mottur, de dame van de petitie, een vrouw uit de Verenigde Staten die al 25 jaar in Brussel woont. Ze is een kunstenares die zich voornamelijk op dier- en natuurkunst focust en zegt dat ze het bos door de jaren heen heeft zien evolueren op een slechte manier. 'Er wordt steeds meer stukken natuurgebied volgebouwd, zeker in en rond Brussel. Het zou zonde zijn om daar nog verder in te snoeien.' (...) Het geld zou volgens de vrouw beter gebruikt worden om het bos te onderhouden en mensen te informeren over hoe ze respectvol moeten omgaan met de natuur. 'Mensen laten hun hond loslopen, rijden met de fiets over kwetsbare boomwortels en laten overal afval rondslingeren.', liet ze haar ontvallen.

Voorts zou, volgens de kunstenares, de bouw van de brug ook funest zijn voor de fauna van het bos, vandaar haar petitie. 'De vogels en eekhoorns die in het bos leven, zijn schuwe dieren. Hun beperkte habitat nog verstoren door een constante stroom van mensen, dat kan niet goed zijn.' Daarnaast stelt Alicia Mottur dat de opbrengst van het toerisme de materiële schade niet waard is. 'De overheid weet niet wat het volk wil. Er is geen nood aan wandelbruggen en beton. Mensen willen gewoon van een stil, kalm en proper bos genieten.'




Erfgoed

Bekend is dat de provincie Vlaams-Brabant, de omliggende gemeenten en de Vlaamse overheid de voorbije jaren al heel wat projecten gelanceerd hebben om het Zoniënwoud, waarvan een deel een tijdje geleden door UNESCO als Natuurlijk Werelderfgoed erkend werd, in de (internationale) kijker te zetten. Waarom dat door middel van zo'n onnodig bouwwerk moet, doet vreemd aan. Met de ontelbare mountainbikers, wandelaars, hondenbezitters, ruiters, en ga zo maar door zit het woud zowaar op zijn limiet. Vlaanderen telt genoeg attractieparken voor als je hoog wil gaan, dachten we.


Alicia Mottur: 'De overheid weet niet wat het volk wil. Er is geen nood aan wandelbruggen en beton. Mensen willen gewoon van een stil, kalm en proper bos genieten.'




Het idee van het Agentschap Natuur en Bos om een zogenaamd boomkruinpad tussen de beschermde beukenkathedralen in Groenendaal te bouwen is ons inziens geldverspilling en onnodig in het schitterende Zoniënwoud. 'Daarmee is het het langste boomkruinpad van de Benelux', zei toenmalig Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in 2019 in een krant . 'Dat moet ertoe bijdragen dat we ook internationale toeristen naar het fantastische Zoniënwoud kunnen lokken.' al doen we dat ook al met het Atomium of de Leeuw van Waterloo. Nog vertellen dat Alicia Mottur van de petitie afkomstig is uit Manhattan en er woonde tot eind jaren 90. Ze had de kans om vele seizoenen in contact met de natuur door te brengen in Oregon en Virginia. Gepassioneerd door dieren en tekenlessen gevolgd aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel, illustreerde ze gidsen voor natuurreservaten en tijdschriften voor natuurbeschermingsverenigingen.

En de wandelbrug? Die zou in 2020 in gebruik genomen worden. Wij vonden er deze namiddag alvast geen spoor van.


Foto's © Michel Van Mullem








168 weergaven0 opmerkingen
bottom of page