top of page

Weerom chemicaliën gedumpt, Adviseur Gevaarlijke Stoffen ingeschakeldOVERIJSE - 'In Overijse werd gisterenavond allerlei gedumpt materiaal aangetroffen, waaronder ook enkele bidons', laat de Hulpverleningszone Oost weten. Omdat het onduidelijk was over welke chemicaliën het ging, werd de expertise van de zonebrandweer ingeroepen

'Na overleg met één van onze AGS werd het IGS-team (Interventies Gevaarlijke Stoffen) ingeschakeld. Na hun verkenning beveiligden ze de site door alle restanten op te slaan in metalen vaten voor verdere verwerking na gerechtelijk onderzoek van de site', luidt het.

Een AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) is een persoon die specifiek opgeleid is om interventies met gevaarlijke stoffen te evalueren en advies te geven aan de leidinggevenden ter plaatse. Hun inbreng is kostbaar, vermits hun kennis over de samenstelling van producten zeer uitgebreid is. Ze geven ook aan welke aanpak het best wordt uitgevoerd en wat de mogelijke risico's en gevaren zijn van het goedje.


Tweede keer

'Zo'n dumpplaatsen worden wel vaker door voorbijgangers aangetroffen', laten de hulpverlers weten. 'Kom je zelf iets dergelijks tegen, blijf dan op afstand en verwittig de hulpdiensten. Zij zullen de situatie controleren en beveiligen. We dragen dan bijkomende bescherming om niet in contact te komen met de vaak giftige dampen. Om de schade voor het milieu te beperken, wordt soms zelfs wat grond afgegraven'. Het is reeds de tweede keer op korte termijn dat in Overijse vaten werden gedumpt. Vorige keer nog in de Ijse langsheen de Frans Verbeeckstraat.

(Foto's Hulpverleningszone Oost)

118 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page