top of page

Vier regiogemeenten werken samen om verbinding te maken tussen de woonkernen en het Zoniënwoud
TERVUREN/HOEILAART/OVERIJSE/SINT-GENESIUS-RODE - Zonet startte ‘Een beetje wilder’. Deze campagne gaat de inwoners van Tervuren, Hoeilaart, Overijse en Sint-Genesius-Rode aanzetten om hun tuinen te vergroenen en mee te denken over meer bomen en planten in de publieke ruimte van deze gemeenten.

De campagne kadert in het strategisch project Horizon+, waarbij de provincie Vlaams-Brabant, Agentschap Natuur en Bos en de 4 gemeenten samenwerken om de verbinding te maken tussen de woonkernen en het Zoniënwoud. Het Zoniënwoud is een plek waar men de dagelijkse drukte achter zich kan laten. Maar ook een plek die verkoeling biedt tijdens hete dagen en regenwater opvangt tijdens hevige buien. ​‘Een beetje wilder’ wil door vergroening en ontharding het effect van het Zoniënwoud doortrekken naar de tuinen van de inwoners van aangrenzende gemeenten.

'Meer groen en een betere waterbuffering in tuinen en het openbaar domein ligt helemaal in lijn met ons ruimtelijk beleid”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. De campagne begon inmiddels met een online bevraging van de bevolking. Door op eenbeetjewilder.be een aantal vragen te beantwoorden, kan men zijn tuin testen en krijgt men tips over hoe men die kan “verwilderen”. ​ Deelnemers maken kans op één van de 1.000 plantgoedcheques ter waarde van 25 euro.


Openruimtenetwerk

Vanaf juni kan men plekken in zijn gemeente nomineren die wat meer bomen, bloemen of een poel kunnen gebruiken. ​En later , in september, mag iedereen stemmen op welke plek ‘verwilderd’ moet worden en een paar weken later wordt de favoriete plek bekendgemaakt. 'Eigenlijk kan elke bewoner een steentje bijdragen aan het project om onze natuurdomeinen te verbinden”, zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder van Agentschap voor Natuur en Bos. “Als we ieder een deeltje van onze gemeente een beetje wilder kunnen maken worden ook de Brabantse Wouden daar sterker van. De campagne 'Een beetje wilder' kadert binnen het strategisch project Horizon+. Dat heeft als doel om het natuurlijke karakter van het Zoniënwoud terug te laten komen in de gemeenten eromheen. Uiteindelijk willen de projectpartners een robuust en samenhangend openruimtenetwerk in de regio realiseren. 'De burgers zelf spelen een almaar grotere rol in onze gezamenlijke inspanningen om het groene karakter van deze mooie regio nog te versterken”, aldus provinciegouverneur Jan Spooren. 'Bewustwording en het creëren van een breed draagvlak zijn hierbij cruciale factoren, en de participatieve insteek van deze campagne zal daar zeker toe bijdragen.'


Ontharding

De provincie Vlaams-Brabant stuurt, samen met de gemeenten, de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in dat gebied aan. Thema’s als kernversterking, behoud van open ruimte en natuur, locatie van infrastructuurwerken en ontharding worden op een bovenlokaal niveau bekeken. 'Een beetje meer groen maakt onze omgeving aantrekkelijker, het helpt onze natuur, zorgt voor schaduw in de warme zomers en houdt meer vocht vast in natte perioden. Daarom zorgen we voor steeds meer groen op het openbaar domein, zegt Bram Peters (GROEN +), schepen in Tervuren.


De Filosofentuin in Hoeilaart biedt heel veel inspiratie


'Met ons bomenbeleidsplan gaan we zorgen voor minder asfalt en meer bomen in het straatbeeld”, aldus Tim Vandenput (Open VLD), burgemeester van Hoeilaart. 'Ook in onze gemeente gaan we voor meer groen', vult Pierre Rolin (IC-GB), burgemeester van Sint-Genesius-Rode, aan. 'Een beetje wilder is voor iedereen beter. Niet alleen de fauna en flora in onze gemeente varen er wel bij. Ook onze inwoners kunnen via dit initiatief zelf meehelpen aan een betere biodiversiteit”, besluit Inge Lenseclaes (OV2002/N-VA), burgemeester van Overijse.

144 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page