top of page

Overijse legt stevige financiële fundering voor de toekomst ondanks de crisis

Bijgewerkt op: 14 dec. 2022

OVERIJSE - 'We nemen gerichte maatregelen waaronder ingrijpende besparingen op investeringen en beheer maar ook verhoging van belastingen. We kunnen immers niet anders door de opeenvolging van coronacrisis , de energiecrisis en de oorlogscrisis', aldus Sven Willekens (Open VLD-Groen) schepen van Financiën na de uitlatingen van Danny De Kock, fractieleider CD&V Overijse aangaande de aangekondigde belastingverhoging. Een reactie op onze vraag die ons vanavond nog bereikte.

En dit allemaal in een periode van amper meer dan twee en halfjaar. 'Twee jaar waarin de wereld fundamenteel veranderde. De verschillende Inflatiestijgingen hebben ons ‘genekt’. De hoogste stijging sinds 1975 !', zegt Willekens. 'Door sterk beheer van de gemeente konden we vele jaren verhogingen vermijden. In 2005 gingen de personenbelasting en de opcentiemen (de belasting op de onroerende voorheffing) voor het laatst omhoog in Overijse, maar volgende week dinsdag ligt een nieuwe belastingverhoging ter stemming op de gemeenteraad'.


Kater

Zo wil het schepencollege de personenbelasting verhogen van 7 naar 7,3 procent en de opcentiemen van 535 naar 610. 'Uiteraard is dit iets wat we niet graag doen', vertelt Sven Willekens. 'We hadden ook kunnen beslissen om het zonder een verhoging te proberen, maar we willen een stevige financiële fundering voor de toekomst bouwen. Bedoeling hiervan is de continuï­teit van de gemeente te verzekeren en te voorkomen dat onze opvolgers in de volgende legisla­tuur met een financiële kater komen te zitten. We hebben doelbewust voor gekozen om de verhoging te spreiden over de personenbelasting en de opcentiemen. Ondanks die verhoging zitten we trouwens bij de opcentiemen nog zowat 30 procent onder het Vlaamse gemiddelde (895). Bij de personenbelasting zitten we minimaal net boven 0,12% dat gemiddelde (7,18 procent) .'


Leningen

'Bovendien werden er in de lente leningen met zeer lage intrestvoet afgesloten om bestaande investeringen te financieren en om te voorkomen dat de gemeente stil zou komen te staan', zegt Willekens nog. 'De komende jaren worden geen nieuwe leningen meer opgenomen.'

'Als gemeente hebben intern zelf al fors gesnoeid in onze exploitatiekosten. Zo hebben we bijvoorbeeld beslist om onze openstaande vacatures voorlopig niet in te vullen en werd de temperatuur verlaagd in verschillende gebouwen. Er werd zoveel mogelijk LED verlichting geplaats op de openbare verlichting. Daarnaast werden de werkingskosten van veel diensten al met 10 tot 15 procent verminderd. Maar ook bepaalde investeringen worden vertraagd of stop gezet. We hebben enerzijds gekozen voor een doorgedreven sanering van de gemeentelijke werking, een beperking van de investeringen en anderzijds voor een afgewogen maar gespreide belastingverhoging. Dit alles om de gemeente vandaag en in de toekomst efficiënt te laten draaien'.

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page