top of page

Lezing Brigitte Herremans : Israël en Palestina, een onmogelijke vrede?
HOEILAART - Op 13 februari komt Brigitte Herremans naar Hoeilaart om het over het Israëlisch-Palestijns conflict te hebben. Bijna dagelijks zien we in de media hoe gewelddadige krachten de boventoon voeren. Na de gruwelijke aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023, startte Israël ook een nietsontziende oorlog tegen de Gazastrook.

Brigitte Herremans, onderzoeker aan het mensenrechtencentrum van UGent, duidt de huidige escalatie en de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict. In de grond draait het om land en basisrechten: Israël heeft een eigen staat, en verhindert de oprichting van een Palestijnse staat. Palestijnse en Israëlische mensenrechtenactivisten illustreren hoe Israël de nederzettingenbouw opdrijft en de Palestijnse maatschappij systematisch verwoest. Ondanks intense internationale betrokkenheid blijft het conflict voortduren en worden burgers blootgesteld aan grootschalige mensenrechtenschendingen. Een lichtpunt is het werk van Palestijnse, Israëlische en internationale organisaties die blijven ijveren voor respect voor het internationaal recht.

Brigitte Herremans (geboren in 1979) studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) aan de Universiteit Gent en Internationale Betrekkingen aan de Université Libre de Bruxelles. Ook studeerde zij aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en het Vlaams-Nederlands Instituut in Caïro.


Mahmoud Darwish Leerstoel

Van 2002 tot 2018 werkte Brigitte als beleidsmedewerker Midden-Oosten voor ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen en de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. Ze voerde op Belgisch en Europees niveau belangenbehartiging over het Israëlisch-Palestijnse conflict, vanuit een op rechten gebaseerd perspectief. Sinds het begin van de Arabische revoluties in 2011 volgt zij de situatie in Syrië. In 2016 publiceerde zij mede een boek over het Israëlisch-Palestijnse conflict: ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’

Van 2017 tot 2019 werkte Brigitte ook als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR, het centrum voor schone kunsten in Brussel, waar ze de Mahmoud Darwish Leerstoel coördineerde. In februari 2019 publiceerde ze een essay over hoe verhalen de mensenrechten voeden.


Dinsdag 13 februari om 20u – GC Felix Sohie, Gemeenteplein 39 te Hoeilaart.

Org. 5 voor 12

VVK: 8 euro – Kassa: 10 euro

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page