top of page

Hoeilaart en Overijse vanaf 2030 één gemeente?DRUIVENSTREEK - Je kon dit weekend zo goed als niet naast de bijdrage in De Standaard over de gemeentefusies kijken. Journalist Jan-Frederik Abbeloos tekende op dat een nieuwe studie door academici voor een drastische afbouw van het aantal gemeenten pleit. En dat zou ook verre gevolgen kunnen hebben voor onze regio.

Zo wordt het artikel geïllustreerd door een kaart van Vlaanderen met daarop de 300 huidige gemeenten. Dat aantal zou moeten teruggeschroefd worden tot 100. Leidraad daarbij zijn de clusters van Vlaamse gemeenten die nu reeds de 107 politiezones vormen. Hoeilaart en Overijse vormen alzo een cluster naast Huldenberg-Tervuren-Bertem-Oud-Heverlee.

'Minder, maar sterkere lokale besturen kan volgens de studie het einde van de provinciebesturen betekenen. En de opwaardering van een lokaal mandaat moet ook leiden tot een cumulverbod met parlementair mandaat', klinkt het. Iets dat de betrokken politici in onze regio niet graag zullen lezen. En waarom precies voorbeeld nemen aan de reeds bestaande politiezones? Abbeloos: 'De schaalvergroting van de gemeenten kan zich enten op de politiezones en de eerstelijnszones. Dat zijn nu al 'vertrouwde samenwerkingsvormen met een logische combinatie van bestuurlijke, sociologische en geografische overeenkomsten'.


Studiedag

In opdracht van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) voerden professoren Lieven Janssens (UA) en Filip De Rynck (UGent) van het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing (SBV) een studie uit na meer dan 240 gesprekken met academici, politici, het middenveld en andere betrokkenen. Dit weekend grijpt overigens een studiedag over deze materie plaats. 'De fase van vrijwillige fusies moeten we afsluiten, verplichting wordt noodzakelijk', besluit de studie overduidelijk. Iets wat niet als muziek in de oren van Tim Vandenput (Team 1560, voorheen Open VLD) , partijgenoot van Somers, zal klinken. De huidige Hoeilaartse burgemeester is een notoir tegenstander van gemeentefusies en zal het kasteel in het Ruusbroecpark niet zomaar willen verlaten. 'Het voorstel van Somers is het slechtste wat ik ooit al heb gehoord!', liet Vandenput dit jaar nog optekenen. 'Dat zal de inwoner van de Dorpstraat en de Kerkstraat in elke gemeente echt niet helpen. En als Somers echt wil doorzetten, naar 100 “gemeenten” in Vlaanderen gaan, wel dan stel ik voor dat we Gewest en Gemeenschap Vlaanderen onmiddellijk opheffen en die 110 gemeenten onder het federale niveau brengen. Want dan gaan eigenlijk die grote 'gemeenten' alles doen wat Vlaanderen nu doet, en hebben we Vlaanderen zeker niet meer nodig'. De professoren willen vanaf 2030 het vrijwillig fuseren afsluiten en tot verplichting overgaan. Of dit tevens parlementair Vandenput zuur gaat opbreken, valt nog af te wachten. En of de Druivenfeesten van Overijse en Hoeilaart straks één festival (euh.... feest? ) gaan moeten worden ook?


Foto's © Michel Van Mullem
289 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Vramby
Peter Vramby
Oct 16, 2023

7 jaar tijd om te verhuizen.

Like
bottom of page