top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Expositie Europa Oxalá: debat over dekolonisering Europa op de voorgrond plaatsen



TERVUREN/AFRIKAMUSEUM - Nog tot 5 maart 2023 loopt in het Afrikamuseum de schitterende tentoonstelling Oxalá. Het is een fraai leenwoord uit de Portugese taal dat de betekenis van Inch'Allah overbrengt. Het komt voort uit een eeuwenlang integratieproces, een idee van hoop, van wording en van het bouwen aan een toekomst.

'Deze tentoonstelling bevraagt een open Europa en wil de integratie van burgers met een migratieachtergrond bevorderen en bijdragen aan een samenleving met meer cohesie door het debat over dekolonisering van Europa op de voorgrond te plaatsen', luidt het. 'Dit buitengewoon creatief project doorbreekt stereotypes en bevraagt het concept identiteit'.

De tentoonstelling Europa Oxalá toont het werk van eenentwintig Europese kunstenaars, allen tweede of derde generatie. Het gaat om Aimé Ntakiyica, Carlos Bunga, Délio Jasse, Djamel Kokène-Dorléans, Fayçal Baghriche, John K. Cobra, Josèfa Ntjam, Katia Kameli, Malala Andrialavidrazana, Márcio Carvalho, Mohamed Bourouissa, Mónica de Miranda, Nù Barreto, Pauliana Valente Pimentel, Pedro A.H. Paixao, Sabrina Belouaar, Sandra Mujinga, Francisco Vidal, Sara Sadik. Hun ouders en grootouders zijn geboren en woonden in Congo, Angola, Benin, Algerije, Burundi en Madagaskar. Van hen hebben de kunstenaars herinneringen geërfd die bestaan uit stemmen, geluiden en gebaren, maar ook uit beelden en souvenirs van hun culturen van herkomst.


Reflectie

'Hun artistieke producties voeden een originele reflectie over racisme, de dekolonisatie van de kunsten, het statuut van de vrouw in de hedendaagse maatschappij, en de deconstructie van het koloniale denken', klinkt het inleidend. 'Het vernieuwende en transnationale karakter van het werk van deze kunstenaars van de ‘postmemorie’ heeft het artistieke en culturele landschap van de laatste twee decennia diepgaand getekend, en de manier waarop ze hedendaagse talen en traditionele processen combineren, kan worden gezien als een essentiële bijdrage aan het hedendaagse Europa. Door middel van hun werken getuigt Europa Oxalá van de creatieve kracht van de hedendaagse Europese culturele diversiteit en opent het nieuwe perspectieven op het begrip zelf van Europa'.

Europa Oxalá is een waar feest van vormen, kleur, compositie, beeldentaal en dat via heel bijzondere plastische technieken. Het is een verrassing voor het oog en voor de verbeelding. Het vertelt ongekende verhalen en mondt uit in een opstapeling van ervaringen en andere kijk op materie en beeld. Een must voor de kunstfanaat.

Het AfricaMuseum wil sinds zijn heropening in 2018 meer dan ooit een dynamisch platform voor ontmoeting en dialoog zijn. De druk die miljoenen mensen aanzet tot migratie en de terugslag van de globalisering die vorm krijgt in een hernieuwd identiteitsdebat zijn belangrijke onderwerpen voor die dialoog. De kunstenaars nodigen ons uit om te reflecteren over een Europa dat 'Oxalá' - hoopvol maar ook onzeker en twijfelend - is.

Europa Oxalá in het AfricaMuseum, Tervuren van 7 oktober 2022 tot 5 maart 2023.

Dinsdag – vrijdag : 10:00 > 17:00 / Zaterdag – zondag : 10:00 > 18:00

Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari.

★★★★☆

Foto's © Michel Van Mullem













14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page