ZONIENWOUD - Het gebeurt vaak dat de al dan niet toevallige woudbezoeker moord en brand schreeuwt wanneer hij gevelde bomen op zijn pad vindt. Want van een boom, daar blijf je van af. Da's pas natuurbehoud. 'Die gekapte bomen zijn het resultaat van een dunning', verzekert regiobeheerder Patrick Huvenne ons echter.
Hij verwijst daarbij naar een verduidelijkend introductiefilmpje op youtube. Daarin wordt van wal gestoken met het eigenlijke doel van bomen: ecologisch, recreatief en als producent van hout. 'Je krijgt dan ook soms de vraag waarom er bomen gekapt moeten worden', klinkt het. 'Natuur en Bos wil meer en betere bossen, we willen ze veerkrachtiger en robuuster maken. Daarnaast willen we ze nog toegankelijker en veiliger krijgen. We hebben ook oog voor hout als duurzame grondstof. Onze visie ligt vast in een plan: het natuurbeheersplan.
Op vele plekken plantte men ooit één boomsoort van dezelfde leeftijd. Vaak zijn het uitheemse soorten die weinig dieren en insecten huisvesten. Dat noemen we monotone bossen. Ze zijn gevoelig voor ziektes en plagen, stormen en droogtes. We willen ze stap voor stap laten evolueren naar gemengde bossen met inheemse soorten. Met meer lage struiken en bosranden zorgen ze voor meer biodiversiteit. Zo kappen we uitgekozen bomen om zo die met het meeste potentieel meer groeikansen te geven met meer licht en ruimte. Daarnaast verjongen bossen ook. Dat kan vanzelf gebeuren: zaadjes van de grote moederbomen ontkiemen en de sterke boompjes groeien daaruit verder door. Natuur en Bos wil de natuur ook een handje helpen. We planten elk jaar in onze bossen heel wat jonge boompjes in kleine groepjes bij. De beste bomen laten we op termijn helemaal doorgroeien'.
Veiliger en toegankelijker
'Meestal blijft bos dus gewoon bos. Op specifieke locaties maken monotone bossen soms plaats voor een ander type natuur. Heide bijvoorbeeld of grasland. Hier voelen andere diersoorten zich meer thuis, zoals de gladde slang of de heikikker. Naast het werken aan robuuste bossen, willen we ze ook nog veiliger en toegankelijker maken voor iedereen die ervan wil genieten. We houden paden open en zorgen ervoor dat daar geen gevaar is voor vallende takken. We realiseren ook speelzones en rustplekken. Ook leveren bossen ons hout. Jij en ik maken daar dagelijks gebruik van. Denk aan meubels, trappen, houtskeletbouw of muziekinstrumenten. De reeds opgeslagen CO2 blijft op die manier vastzitten. Zo levert hout opnieuw een ecologische meerwaarde. FSC, het internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer ziet erop toe dat steeds meer van onze bossen goed en duurzaam beheerd worden'. In het Youtube-filmpje wordt deze duiding bovendien klaar en duidelijk uit de doeken gedaan met passende animatie. Zeg of denk dus nooit meer dat in het Zoniënwoud en omstreken moedwillig of onbezonnen wordt gekapt.
Copyright Michel Van Mullem
Comments